Kontakt: 011 288 3836 / 063 420 222 | Glasinačka 8, Beograd

Digitalna forenzika mobilnih telefona

Postupak forenzike mobilnog telefona

Prvi korak u forenzici mobilnog telefona je identifikacija modela mobilnog telefona, a dobija se pretragom proizvođača, serijskog broja uređaja koji se obično nalazi ispod baterije ili kodovima proizvođača. Time se dolazi do informacija kao što su: proizvođač telefona, model, kod zemlje u kojoj je proizveden itd. Nakon utvrđivanja tipa mobilnog telefona, traži se lista karakteristika koje daje proizvođač, pa se na temelju te liste izdvoje mesta gde je moguće pronaći određene podatke.

Prikupljanje (akvizicija) je drugi korak u kojem se sakupljaju informacije sa digitalnih uređaja (mobilnih telefona). Podrazumeva identifikaciju i ekstrakciju podataka. Cilj je preuzimanje podataka sa mobilnog uređaja. Zaključani ekran se može otključati sa odgovarajućim PIN-om, lozinkom, uzorkom ili biometrijom. Problem predstavlja mobilnost podataka, jer oni zapravo mogu biti na drugoj lokaciji. Tu spada i Cloud okruženje, vrlo popularno kod mobilnih korisnika.

Jednostavnim brisanjem podataka ili vraćanjem telefona na fabrička podešavanja niste trajno uništili podatke.

Postupak forenzike mobilnog telefona Seguridad d.o.o Beograd

Proces forenzike mobilnih telefona

Većina ljudi ne shvata koliko je komplikovan proces mobilne forenzike u stvarnosti.

Da li ste znali da je 33.500 grama papira ekvivalentno 64 gigabajta ako se štampaju? Kapacitet memorije od 64 GB je uobičajen za današnje pametne telefone.

Proces mobilne forenzike ima za cilj da obnovi digitalne dokaze ili relevantne podatke sa mobilnog uređaja na način koji će sačuvati dokaze u forenzički zdravom stanju. Da bi se to postiglo, mobilni forenzički proces treba da odredi precizna pravila koja će oduzeti, izolovati, prevesti, uskladištiti za analizu i dokazati digitalne dokaze koji sigurno potiču sa mobilnih uređaja.

Prilikom forenzike mobilnih uređaja forenzičar mora da koristi brojne forenzičke alate za sticanje i analizu podataka koji se nalaze u mobilnom telefonu. Zbog velike raznolikosti mobilnih uređaja, ne postoji jedinstveno rešenje za mobilne forenzičke alate. Zato se preporučuje i obaveza je da se koristi više od jednog alata za izvlačenje podataka sa mobilnog telefona.