Seguridad d.o.o Beograd Forenzika telefona racunara logo
Digitalna forenzika mobilnih telefona i racunara

Forenzika računara

Forenzika računara je nauka koja se bavi sakupljanjem, analizom, pretraživanjem, prezentacijom podataka koji se na neki način mogu prikupiti sa delova elektronskih uređaja koji imaju svojstvo da privremeno ili trajno mogu zapamtiti određenu informaciju. Podaci sa uređaja se kopiraju upotrebom forenzičkih alata (hardvera i softvera) i ta kopija postaje dokaz, odnosno predmet dalje istrage. Forenzika kompjutera je proces dubinskog skeniranja kompletne memorije hard diska. Forenzička kopija nije obična logička kopija zato što ne sadrži samo korisniku vidljive podatke koji se trenutno nalaze na disku, nego i podatke koji su prethodno bili „trajno“ izbrisani. Obično formatiranje diska ne osigurava “čisti” disk, jer ono ne uklanja sve podatke sa medija.

Forenzika računara uključuje i metode formatiranja ispisivanjem serija nula, koje će ispuniti svaki sektor diska i tako ga u potpunosti „očistiti“. Nakon što se različitim metodama i postupcima dokaže verodostojnost kopije s nje se počinju prikupljati i ispitivati podaci koji se u sledećoj fazi, tj. fazi analize povezuju da bi ispričali priču o prekršaju, zloupotrebi, toku događaja, zločinu. Često se forenzika računara koristi za otkrivanje dokaza, koji bi se mogli koristiti na sudu ili u slučajevima provere partnera (Preljuba) odnosno aktivnosti dece (Roditeljski nadzor). Forenzika računara može biti suštinski aspekt modernih istraga.

Forenzika racunara Seguridad

VRAĆANJE IZBRISANIH PODATAKA SA RAČUNARA

DETALJNA FORENZIČKA ANALIZA SVIH AKTIVNOSTI

Forenzika računara - Forenzička analiza

Forenzička analiza je proces tumačenja dokaza prikupljenih tokom procesa pretraživanja podataka. Ukoliko su pretraživanjem pronađeni podaci koji imaju izmenjenu ekstenziju, to odmah ukazuje na namerno sakrivanje podataka.

Vrste forenzičke analize:

 • Vremenska analiza
 • Vraćanje obrisanih podataka: dokumenti (PDF, Word, Excel, Text), slike, video snimci i aplikacije
 • Analiza skrivenih podataka i šifri
 • Elektronska pošta (Email)
 • Neiskorišćeni prostor u klasteru na hard disku (slack space)
 • Privremene datoteke (temporary files)
 • Web pošta (web-mail)
 • Istorijat posećenih sajtova "kolačići" (cookies)
 • Datoteke zapisa (log files)

 

Forenzika računara je korisna u rekonstrukciji skrivenih podataka, te može ukazati na vlasništvo, veštinu ili nameru. Pronalazak šifrovanih te kompromitujućih informacija zaštićenih lozinkama upućuje na skrivanje podataka od neautorizovanih korisnika, ali može ukazivati i na zaštitu korisnika kompjutera od moguće pretrage računara u svrhu pronalaženja dokaza.

Forenzika kompjutera - razvoj tehnologije

Forenzika kompjutera - razvoj tehnologije uticao je na porast broja kompjuterskih zločina. Izvesno je da će se taj trend nastaviti s obzirom na tehnologiju koja se i dalje razvija. Više zapravo i nije pitanje da li ćemo postati žrtve kompjuterskog zločina, već kada ćemo to postati. Stoga je neizmerno važno da forenzički stručnjaci i sprovoditelji zakona postupaju sa digitalnim dokazima sa posebnom pažnjom, te ih predstave temeljno.

Danas već mnoge agencije pružaju obuku za prikupljanje, ispitivanje i korišćenje digitalnih dokaza. Uskoro će biti potrebno ne samo to, nego i šire profesionalno obrazovanje u polju, jer će forenzika kompjutera rasti zajedno sa napretkom tehnologije i potrebom za osiguravanjem podataka i rešavanjem kompjuterskih zločina. U želji za podizanjem nivoa sigurnosti naših sistema, Forenzika računara će proširiti sve granice.

Forenzika kompjutera Seguridad

Kako roditelj može da proveri svoju decu?

Forenzika računara Vam pruža mogućnost roditeljskog nadzora i detaljne analize svih onlajn aktivnosti Vašeg deteta. Ovih dana svako dete ima pristup barem jednom porodičnom uređaju, ako ne i sopstvenom uređaju. Prosečan tinejdžer provodi četiri i po sata dnevno koristeći digitalne uređaje, dok prosečan tinejdžer provede šest i po sati dnevno. Saznajte da li Vaše dete nešto krije, da li je nešto obrisalo tipa poruke, slike, video snimci, itd. U digitalnoj eri, nova tehnologija se dodaje u roku od nekoliko minuta i većina dece ima pristup stvarima koje njihovi roditelji nikada nisu mogli zamisliti. Internet je najveća komunikaciona mreža računara, kao takva je okean znanja.

Surfovanje internetom predstavlja određeni rizik za bezbednost dece i tinejdžera. Važno je da roditelji upoznaju svoju decu sa sajber bezbednosti i nauče ih bezbednom korišćenju onlajn sadržaja. Deca i tinejdžeri mogu biti podložni zlonamernim onlajn entitetima, a digitalna forenzička istraga može biti neophodna da bi se verifikovala komunikacija vašeg deteta i zaštitila.


Sumnjate u vernost partnera – preljuba?

Forenzika računara Vam pruža mogućnost provere vernosti partnera u slučajevima preljube. Detaljna analiza svih onlajn aktivnosti:

 • Prepiska putem e-pošte
 • Tekstualne poruke i drugi oblici onlajn ćaskanja Viber, Whatsapp, Telegram
 • Aktivnosti naloga na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Snapchat, Tinder
 • Istorija kalendara
 • Istorija posećenih sajtova i internet pretrage
 • Računi o onlajn kupovini

Današnja neverstva nisu ništa nalik neverstvima od pre jedne decenije i više se ne možemo oslanjati na alate iz prošlosti da bismo se zaštitili od prevare supružnika. Srećom, za to imamo ultramoderno polje digitalne forenzike!

SEGURIDAD D.O.O. BEOGRAD

Ustanička 204a, Zvezdara

11050 Beograd, Srbija

Tel: 011 288 3836

Mob: 063 420 222 i 060 0387 999

Email: info@forenzika-telefona.co.rs

O NAMA

Jedna od glavnih delatnosti preduzeća za detektivske usluge i korporativnu bezbednost Seguridad d.o.o. Beograd je forenzika mobilnih uređaja i forenzika računara. Usluge forenzike mobilnih telefona pružamo poslovnim korisnicima i privatnim licima od svog osnivanja 2015. godine. Nalazimo se u Beogradu, na Zvezdari.

Seguridad d.o.o Beograd Forenzika telefona racunara logo
Facebook Seguridad doo Beograd
Instagram Seguridad doo Beograd
Twitter Seguridad doo Beograd
YouTube Seguridad doo Beograd

Seguridad doo Beograd. Sva prava zadržana.

Forenzika Mobilnih Telefona Beograd Digitalna Vraćanje Izbrisanih Obrisanih Podataka Sa Mobilnog Pokvaren Oštećen Izvlačenje Uređaja Program Softver Brisanje Trajno Spasavanje Kontakti Kako Vratiti Obrisane Izbrisane Poruke Mobitela Viber WhatsApp Instagram Facebook Messenger Mesinger Telegram Signal Sms Listing Poziva Email Aplikacije Slike Fotografije Audio Video Šifre GPS Lokacije Sd Memorijske Kartice Sim USB Android IOS Windows Symbian Telefon Samsung Apple Huawei HTC Lenovo LG Nokia Sony Alcatel BlackBerry Alcatel Vivo Xiaomi ZTE Microsoft Motorola Cena Cenovnik Sertifikat Licenca Novi Sad Niš Kragujevac Pančevo Valjevo Leskovac Šabac Zrenjanin Subotica Kraljevo Novi Pazar Sombor Kruševac Užice Čačak Jagodina Priboj Prijepolje Srbija